Vzhůru do boje o Vršovice!

Bohemians o víkendu čeká Vršovické derby, které bude hostit pražský Eden.

Vzhůru do boje o Vršovice!

Dlouhou sérii bez vítězství se podařilo Klokanům minulý víkend ukončit. S tříbodovým povzbuzením se svěřenci trenéra Jaroslava Veselého vrhnou do závěrečných čtyř ligových zápasů. V nich je čekají pořádně důležité bitvy, které budou rozhodovat o pozici pro nadstavbovou část. Program Bohemians nabídne i divácky oblíbené souboje, neboť je v brzkých dnech čekají hned dvě pražská derby. To první přijde na řadu už tento víkend. Klokani se v tradiční bitvě o Vršovice utkají se Slavií na její půdě v Edenu.

Vršovické derby započne v sobotních 18 hodin. Ve Fortuna Areně přivede oba týmy na hrací plochu hlavní sudí Jan Všetečka. Jeho asistenty budou Petrové Caletka s Antoníčkem. Bitvu o Vršovice v přímém přenosu odvysílá stanice O2 TV Sport. Předprodej vstupenek do sektorů Bohemians probíhá již několik dní a jsou stále k dispozici na internetu. Informace naleznou fanoušci tradičně na webu v sekci VÝJEZDOVÉ INFO.

SK SLAVIA PRAHA


Sešívaní se po neúspěšném boji o titul ani v novém ligovém ročníku na první místě nijak dlouho neohřáli. Ve stíhacím závodě se svým konkurentem z Letné strádali především v zápasech na hřištích soupeřů. Vyjma vzájemného derby, přivezla Slavia pouze bod z Jablonce (1:1), Teplic (0:0) a doma si neporadila s výběrem kouče Miroslava Koubka, západočeskou Viktorií Plzeň (1:2). Na mále však tým kouče Jindřicha Trpišovckého měl v zápasech, z nichž nakonec bral tři body. Jen těsně se mu povedlo ukořistit vítězství v Pardubicích, Mladé Boleslavi a Liberci. Právě pod Ještědem musel celek z Edenu dohánět dvoubrankovou ztrátu. Jinak si vedl na evropské scéně, když základní skupinu Evropské ligy zakončil na prvním místě. 

Bohemians - Slavia 0:2 (0:1)
Bohemians - Slavia 0:2 (0:1)
Jarní část zahájila Slavia dramatickým soubojem s Jabloncem, v němž nakonec Severočechy přetlačila (4:3). Citelnou ztrátu zaznamenali Sešívaní v dohrávce na půdě Zlína, odkud si přivezli bod. Tvrdou ránu pak utrpěli v MOL Cupu, kde vypadli se Spartou v prodloužení, ačkoliv krátce po přestávce vedli o dvě branky. Následné ligové derby nabídlo bezbrankovou remízu. Naděje svitla Slavii až díky ztrátě Sparty na půdě Plzně. Nyní je mezi oběma týmy pouze jednobodový rozdíl. Nyní už je Slavia i mimo hru v evropských pohárech, kde byl nad její síly slavný AC Milano.

Z KABINY SOUPEŘE

O Bohemians se rozpovídal hlavní trenér Jindřich Trpišovský: „Jde o stejný tým, na který jsme narazili v minulé sezoně čtyřikrát. Stejný trenér, stejný styl. Výsledkově se nám na Bohemku dařilo, ale vždycky to byly těžké zápasy. Je to houževnatý tým, který se prezentuje nepříjemným stylem hry. Loni dosáhli výborných výsledků, proti silným týmům se jim vcelku daří. Jsou silní v soubojích a při standardních situacích. V ofenzivě mají zajímavé hráče. Bude to podobné zápasům, co jsme tu proti Bohemians odehráli loni."

POHLED NA SOUPEŘE

Slavii se v jarní části daří zejména v ofenzivě. Kromě derby na Letné a dohrávky ve Zlíně totiž v každém utkání dokázali svěřenci trenéra Trpišovského minimálně třikrát skórovat. V útočné fázi využívají Sešívaní své vysoké útočníky, které z krajů zásobují centrovanými míči. Jednou zužitkoval pas do pokutového území Wallem, hned třikrát poté útočník Chytil. Letní posila výrazně pomohla při cestě za body. Gól s Pardubicemi byl vítězný, ve Zlíně znamenala jeho trefa bod a v konfrontaci s Libercem pojistil vedení, čímž odmítl drama v závěru. Slavia si však umí pomoci i dlouhým pasem za obranu, čehož využila proti Jablonci i Pardubicím. 

V domácí soutěži Slavia inkasovala na Slovácku po dlouhé době, když byla ztrestána za nedůrazné chování před vlastní brankou. Slabší chvilky si vybrala v úvodním jarním klání proti Jablonci. Zdánlivě snad se Severočeši dostávali do dobrých akcí na stranách hřiště, jichž dokázali využít hned ve dvě branky. 

SROVNÁNÍ IGOHA OGBUA A LUKÁŠE HŮLKY



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Andres Dumitrescu (obránce) - hostování v Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Rumunsko) 
Taras Kacharaba (obránce) - přestup do DAC Dunajská Streda (Slovensko)
Ebrima Singhateh (útočník) - hostování v SK Sigma Olomouc

Příchody:
Jindřich Staněk (brankář) - přestup z FC Viktoria Plzeň
El Hadji Malick Diouf (obránce) - přestup z Tromso IL (Norsko)
David Zima (obránce) - přestup z Torino FC (Itálie)
Ondřej Zmrzlý (obránce) - přestup z SK Sigma Olomouc

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani v minulé sezoně navštívili Eden třikrát během krátké doby. Po pohárovém semifinále ještě v rámci odvetného klání základní části, třetí derby poté přinesl program Skupiny o titul. V sobotním derby se Klokani pokusí promluvit do boje o titul. V boji jim budou scházet vykartovaní Jan Shejbal s Janem Vondrou. Třetím absentujícím bude Michal Beran, který si také bude odpykávat trest za čtyři žluté karty, ale kvůli klauzuli ve smlouvě by i tak nemohl figurovat v nominaci trenérského štábu. Na straně Slavie nemůže pro karetní trest nastoupit Conrad Wallem.

Na derby se Bohemians chystali po výhře nad Jabloncem. Atmosféru popisoval asistent trenéra Ivan Hašek: „Na vítězství jsme dlouho čekali. Navíc se nám povedlo porazit našeho přímého tabulkového souseda. Před dvěma těžkými zápasy, které nás čekají, byla opravdu důležitá. Trénuje se pak o poznání lépe. Nicméně už je to minulost a my se už soustředíme na další utkání. Slavia se Spartou jsou opravdu velice silní soupeři. Musíme se na ně dobře nachystat."

Bohemians - Slavia 0:2 (0:1)
Bohemians - Slavia 0:2 (0:1)
Slavii se na jaře daří směrem do ofenzivy: „Slavia je hodně nepříjemná, obzvlášť v domácím prostředí. Disponuje kvalitním mužstvem, a to na všech postech. Ačkoliv teď přešli na jednodušší styl hry, vyplácí se jim to. Jednak v útočné fázi, což prokazují počtem branek, jehož dosáhli. Své ovoce to nese také v defenzivě."

Klokani se pro karetní tresty budou muset obejít bez Shejbala a Vondry, nastoupit nemůže ani Beran: „Nacházíme se na konci třiceti kolové základní části. V takové fázi sezony se tohle dá očekávat. Nemyslím si ovšem, že by to pro nás měl být problém. Věřím, že kluci, kteří je nahradí, dokážou ukázat svou kvalitu. Na druhou stranu, kde jinde se ukázat, než právě na půdě Slavie."

Proti Jablonci musel ze hry v závěru odstoupit brankář Valeš: „Michal Reichl už odchytal minulou neděli zápas za B tým. Je s námi normálně v plném tréninku, takže je připravený do zápasu nastoupit. To samé platí i pro Lukáše Soukupa, jenž dochytal zápas s Jabloncem."