Bohemka derby těsně prohrála

Na hřišti Slavie vzdorovali Klokani statečně, ale na bodový zisk bohužel nedosáhli.

Bohemka derby těsně prohrála

V Edenu se Bohemians museli vypořádat s absencemi. Jedna z nich se dotýkala i pozici brankáře, když nebyl k dispozici zraněný Valeš. Prostor mezi třemi tyčemi zaujal Soukup, který dochytal právě za zkušenějšího kolegu minulý duel s Jabloncem. Vinou karetního trestu nemohl nastoupit Vondra, a tak se do základní sestavy vrátil Hybš. Zdravotní stav nepustil do hry ani Petráka, a tak se do obranné trojice zasunul Adam Kadlec, jehož no pravém kraji hřiště zastoupil Köstl. Dohoda klubů poté nedovolila nastoupit Beranovi. Ten si navíc odpykává trest za žluté karty. Uprostřed záložní řady se vedle Hůlky ukázal Hrubý. Hned v úvodu se museli mít Klokani na pozoru. Ševčík prostrčil míč do pokutového území Chytilovi, který dával proti noze Douděrovi, ale slávistický univerzál zakončit nedokázal. Na druhé straně pelášil do protiútoku Prekop. Zkoušel z pětadvaceti metrů rovnou vypálit, ale obránce střelu tečoval. Následně Staněk stihl balon sebrat ještě před brankovou čárou.

V páté minutě měli Bohemians mnohem větší šanci. Hálův dlouhý aut prodloužil Prekop za sebe, což nadělalo domácí defenzivě trable. Douděra s námahou dokázal před Kovaříkem balon odhlavičkovat, ale jen k Ristovskimu. Útočník ze Severní Makedonie přistrčil v pokutovém území míč Hrubému, jenž se nijak neostýchal pálit levou nohou, bohužel přízemní střelecký pokus o pár decimetrů proletěl vedle pravé tyče. Strážce branky Bohemians si připsal dobrý zákrok v patnácté minutě. Provod se protáhl s míčem před střídačkou Bohemky, aby servíroval přízemní pas do šestnáctky Jurečkovi. Nejlepší současný ligový střelec si chtěl míč převzít přes vybíhajícího Soukupa, který jeho myšlenku přečetl a výborně mu ho sebral.

Slavia - Bohemians
Slavia - Bohemians
Jurečka se do akce dostál znovu vzápětí. Douděrův centr si hledal Chytil, ale ubránil ho Křapka. Balon se však odrazil k volnému Jurečkovi, který se do střely položil, avšak mu nesedla a letěla nad branku. Ani Bohemka nechtěla zůstat pozadu s ofenzivními akcemi. Míč dostal na levou stranu Kovařík. Okamžitě poslal do shluku těl přízemní centr, na který si na malém vápně dělal ve skluzu zálusk Prekop, sice zvládl zakončit, bohužel usměrnil balon jen těsně vedle branky střežené Staňkem. Další útočnou akci předvedla Slavia. Dostatek prostoru bylo dopřáno Douděrovi, jenž se ho jal využít. Po straně pelášil s míčem až k brankové čáře. Jemným obloučkem před branku oslovil volného Zmrzlého. Mladý obránce zakončoval placírkou k levé tyči, jenže výborný zákrok Soukupa zamezil první brance v derby. Jeho pozornost vyzkoušel střelou také stoper Zima. Navrátilec z Itálie pálil uvnitř velkého vápna tvrdě, gólman Zelenobílých dobrým reflexem dělovku vytáhl na rohový kop.

Těsně před startem nastaveného času měla Bohemka štěstí. Oscarův centr se totiž stočil přímo na branku, ale naštěstí orazítkoval pouze břevno. U míče byl pak jako první Holeš, ale samotný odraz ho natolik překvapil, že nezvládl vystřelit. První poločas Vršovického derby tak skončil bez branek.

Do druhého dějství vstoupila aktivně Slavia, ale Klokani pokračovali v pečlivé práci v defenzivě. Když už Jurečka měl prostor poté, co obešel Hrubého, dokázal jeho nástřel nohou posunout pryč Soukup. Do slibného protiútoku se v úvodu druhého poločasu vrhli Klokani. Na pravé straně měl balon v držení Hála. Zkoušel ho ihned přesměrovat k Ristovskimu. Přihrávka neměla dostatečnou razanci, a proto ji Holeš stihl zastavit.

Vedoucí branky se domácí dočkali záhy. Nejprve na své levé straně předvedla rychlou kombinaci, na níž navázal Oscarův centr. Povinnosti si splnil Hybš, jemuž se zdařilo ho odhlavičkovat. Za pokutovým územím ovšem číhal Ševčík. Zkušený záložník si pravačkou míč přistrčil a dělovkou přesně za levou tyč rozvlnil síť Soukupovy branky. O pár minut později si Sešívaní náskok pojistili. Douděra hezkým centrem přesně našel Chytila, který za malým vápnem už jen levou nohou usměrnil míč za záda brankáře Bohemians.

Slavia - Bohemians
Slavia - Bohemians
Krátce po druhé inkasované brance se osmělili Bohemians. Na šestnáctce si Puškáčovu přihrávku zpracoval Hála. Černovlasý záložník vystřelil šajtlí, na brankáře Staňka si však nepřišel. Také brankář Slavie se v závěru musel ohánět. Dostál hledal centrem své spoluhráče, čemuž chtěl zamezit Vlček odkopem, ale trefil před sebou stojícího Masopusta. Balon v tu ránu vypadl proti pravé noze Kovaříkovi. Ostřílený záložník pálil na branku, dobrý zákrok vytáhl ale gólman Slavie. Dostát svému standardu posledních zápasů, třech vstřelených branek, chtěli domácí. Jurásek se protáhl s balonem před Soukupa, jenž se překonat nenechal.

V nastaveném čase dosáhli Zelenobílí alespoň snižující trefy. Kozák na útočné polovině obhájil míč před Vlčkem, aby ho následně posunul doprava Hufovi. Čerstvý forvard si všiml za šestnáctkou nabízejícího se Hůlky. Defenzivnímu univerzálovi nahrál proti noze a Hůlka nádhernou kroucenou ránou překonal gólmana Staňka. Na rozdělení bodů gól už nic nezměnil a Bohemka se z Edenu vracela bez bodového zisku.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: Slavia vyhrála zaslouženě. Pro nás ležela naděje na bodový zisk v první půli. Tušil jsem, že šance k bodům vede přes první vstřelený gól. V prvním poločase jsme hráli velmi slušně, ačkoliv Slavia měla tlak. Měli jsme ovšem několik protiútoků, které jsme nevyužili. Ve druhé půli Slavia takový tlak na začátku neměla. Měli jsme vydržet déle a neinkasovat. Domácí šli do vedení, za kterého už to pro nás bylo složité. Na dostřídání nám chyběli hráči, které bychom typologicky potřebovali. Je sice hezké, že jsme dali gól, ale ten už nic neřešil."