K dalšímu derby přijede Sparta

Klokani se v domácím prostředí utkají se svým rivalem z Letné. 

K dalšímu derby přijede Sparta

Jedno derby pominulo, to druhé se nezadržitelně blíží. Přesně taková situace v tomto týdnu panuje u Klokanů. V boji se Slavií statečně vzdorovali tlaku Sešívaných a připsali si i gólový úspěch, jímž ukončili tříleté čekání na ligovou branku v Edenu. Po víkendu už zahájili svěřenci trenéra Jaroslava Veselého přípravu na dalšího českého giganta, pražskou Spartu. S blížícím se koncem základní části je atmosféra napříč ligou pořádně napjatá, podpořena netrpělivým očekáváním, v jakém složení se jednotlivé prvoligové týmy seřadí pro nadstavbovou část. Klokani zůstávají na dostřel Skupině o umístění, jíž momentálně uzavírají Teplice, které mají oproti Bohemians o jeden bod více.

Derby bude v Ďolíčku zahájeno úvodním hvizdem v sobotu v 15 hodin. O ten se postará hlavní rozhodčí Ondřej Berka. Zkušenému ligovému sudímu budou asistovat Jaroslav Kubr s Matějem Vlčkem. V přímém přenosu bude zápas vysílat stanice O2 TV Sport. V den zápasu bude otevřena pouze pokladna u kotle, kde bude možné si zakoupit vstupenky po předložení permanentky či členského průkazu DFB, případě fanklubu. 

AC SPARTA PRAHA


Letenští zakončili uplynulý ročník ziskem titulu. Ten nový zahájili se stejným cílem. Prvního místa si užila bohatě. V podzimní části ho nevlastnila pouze po první, druhém, pátém a třináctém kole. Týmu kouče Briana Priskeho se dařilo střelecky. Během první třetiny základní části uštědřil pět gólů Pardubicím (5:2), Jablonci (5:1) i Slovácku (5:0). O jeden méně inkasovalo Dynamo České Budějovice (0:4). Sparta zvládla i tuhou bitvu s Plzní (1:2). Ve druhé polovině podzimní části sice branek ubylo, ale bodových přírůstků se to netýkalo. Jediná podzimní prohra přišla v Mladé Boleslavi (1:3), další venkovní zápasy už Sparta zvládla. Výhru si přivezla z Pardubic (2:1) i horké půdy Baníku Ostrava (1:0). Na závěr podzimu nebodoval na Letné ani Jablonec (0:3), či Teplice (1:2), které hrály téměř celý zápas v početní převaze. 

Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Jaro odstartoval úřadující mistr výhrou v Karviné (3:0). V březnu však začal strádat. Před reprezentační přestávkou musel strávit výprask v Plzni (0:4) a před reprezentační pauzou se rozloučil výhrou nad Hradcem Králové (2:1). Forma Sparty po návratu mnoha členů z reprezentačních srazů ale možná trochu nahlodala do té doby jistotu a důvěru v přetahované o první místo. Výhra v Českých Budějovicích (1:0) a pohárová v Opavě (2:0) nijak nenadchly fotbalové fajnšmekry. V konfrontaci s jediným podzimní přemožitelem, Mladou Boleslaví, se na Letné museli spokojit pouze s bodem. 

HLASY Z KABINY

V roli hlavního trenéra povede Spartu v sobotu Lars Friis: „Největší rozdíl bude ten, že spolu nebudeme moci během zápasu konzultovat názory a dělat společná rozhodnutí, abychom se na hřišti zlepšili. Jsme si ale jistí v tom, co děláme. Víme, jak se chceme prezentovat a co jsou naše silné stránky. V přípravě na zápas budeme vycházet z těch předchozích dvou vzájemných zápasů z podzimní části. Nečeká nás lehký zápas, ale usnadníme si ho, pokud se budeme soustředit na věci, kde máme mezery a na náš plán. Na nedostatcích jsme také v týdnu pracovali."

K derby přidal několik slov i záložník Lukáš Sadílek: „Víme, jak hrají. Nemají to založené pouze na bojovnosti. Bohemka hraje i fotbal a v zápasech nevypadá rozhodně špatně, ba naopak, hrají dobře. V Ďolíčku ty zápasy nikdy nejsou jednoduché. Prostředí je nepříjemné. Nicméně tam pojedeme vyhrát. To je náš cíl. Chceme se soustředit hlavně na sebe, abychom dokázali podat dobrý výkon. Pak už se může stát cokoliv. Bohemka odehrála na Slavii výborný zápas a mohla i bodovat. Teď už favorité nebudou svoje zápasy vyhrávat snadno."

POHLED NA SOUPEŘE

Po reprezentační přestávce sice Sparta ztratila první místo, ale střeleckou formu má Birmančević. V Českých Budějovicích jeho střela rozhodla o třech bodech pro Spartu, před týdnem proti Mladé Boleslavi si našel balon po odrazu od břevna a dopravil ho do sítě. V domácím prostředí Sparta přivítala také Liberec, nad nímž vyhrála těsně díky potrestaným ztrátám uprostřed hřiště a využitých následných rychlých protiútocích. Podobným stylem došli Letenští i pro tři body v Uherském Hradišti. Domácí Slovácko trestal po rychlé akci Birmančević. Nebezpečná je Sparta také ze standardních situací. Branku Mladé Boleslavi ohrožovala po rohových kopech, jeden dohraný využila i ke gólu. 

Sparta však nejpevnější není v zadních řadách. Vedení Mladé Boleslavi "zajistil" po rohovém kopu vlastní brankou Kairinen, v Plzni do Souarého střely sáhl Panák, po jehož teči se Západočeši radovali z gólu. Na hřišti Viktorie se partě Ladislava Krejčího vymstila bohorovnost ve vlastní šestnáctce. U třetí inkasované branky se jednoduše nechal od míče odstavit Mejdr, při čtvrtém zůstal Chorý na zadní tyči nikým nehlídaný.

SROVNÁNÍ DANIELA KÖSTLA A MATĚJE RYNEŠE



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
James Gomez (obránce) - Odense BK (Dánsko)
Daniel Kaštánek (záložník) - hostování v FC Hradec Králové
Václav Sejk (útočník) - hostování v Roda JC (Nizozemsko)

Příchody:
Andreas Vindheim (obránce) - návrat z hostování v FK Teplice
Markus Solbakken (záložník) - přestup z Viking FK (Norsko)
Indrit Tuci (útočník) - Lokomotiva Zagreb (Chorvatsko)

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani v pondělí zahájili svou přípravu na sobotní ligové derby. Trenéru Jaroslavu Veselému se pro něj znovu rozšířil výběr hráčů. Karetní trest si odpykali Beran, Shejbal i Vondra. Celé trio tak může zasáhnout do boje s pražským rivalem. Chybět bude naopak Matyáš Kozák, který v Ďolíčku hostuje právě ze Sparty a dle smluvní klauzule musí utkání proti svému mateřskému klubu vynechat. 

Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Ivan Hašek se ještě vrátil k poctivému defenzivnímu výkonu na hřišti Slavie: „Zápas na Slavii pro nás byl náročný, což jsme očekávali. Hráči si s hrou soupeře směrem do defenzivy poradili slušně. Když chcete uspět na Slavii, musíte být nebezpeční také v ofenzivní části hry. Utkání se Spartou bude v tomto ohledu podobné. Je třeba podat kvalitní výkon vzadu, ovšem musíme se zlepšit v ofenzivě a tlačit se ve více lidech do zakončení."

Sparta se po reprezentační přestávce rozjíždí pomalu: „Sparta měla náročný program. Ačkoliv se jí teď herně příliš nedaří, pořád dokáže vyhrávat zápasy. V tom je její síla a pokud chceme uspět, musí předvést dobrý výkon všichni hráči. Věřím, že nám k tomu pomůžou i naši fanoušci."

V Ďolíčku letos přivítali Klokani Spartu v poháru: „Teprve uvidíme, s čím na nás Sparta přijde. Nicméně se dá říct, že se snaží prezentovat pořád stejným herním stylem. Utkání se může hodně podobat tomu pohárovému."

Karetní trest si odpykali Beran, Shejbal i Vondra. Trenérský štáb čeká rozhodování, kdo se do sestavy vrátí a kdo si o něj svým výkonem v Edenu řekl: „Je jedině dobře, že máme zase k dispozici větší počet hráčů. Dává nám to více možností nejen pro výběr základní jedenáctky, avšak také směrem ke střídáním, jimiž si určitě budeme chtít v průběhu utkání pomoci."