Další gól Hůlky v derby na body nestačil

Klokani šli proti Spartě do vedení, ale ve druhé půli Letenští zápas otočili.

Další gól Hůlky v derby na body nestačil

Trenér Jaroslav Veselý do základní jedenáctky vrátil obránce Vondru, který byl po odpykaném trestu za čtyři žluté karty opět k dispozici. Hůlku doplnil uprostřed hřiště Beran, jenž na Slavii také chyběl. Jinak čelila Spartě stejná jedenáctka, jež se před týdnem představila v Edenu. Ve třetí minutě hosté zahrávali rohový kop. Centr si na přední tyči našel Panák, hlavičkoval však vedle levé tyče. Zanedlouho pak Tuci sebral míč po hlavičce Křapky a ihned hledal za obranou Birmančeviće. Křídelník ve službách Sparty se snažil prostřelit gólmana Bohemians, avšak míč netrefil ideálně, a tak Soukup balon zvládl sebrat. Třetí zakončení hostů bylo nebezpečnější než ta předchozí. Sadílek z pravé strany odcentroval do šestnáctky. Do vzduchu se vyšponoval kapitán Krejčí a hlavou mířil pod břevno, ovšem Soukup konečky prstů skvěle vytáhl balon na roh.

Osmělili se také Klokani. Střelecké štěstí z těžké pozice pokoušel Kadlec, ale brankář Sparty mohl zůstat v klidu. Z větší vzdálenosti pálil i Hůlka, když přiběhl k odraženému míči. Ani v tomto případě se o své čisté konto Vindahl obávat nemusel. Naopak do nebezpečné akce vyrazili Letenští. Po jejich levé straně uháněl Birmančević. Agilní záložník předložil míč pod sebe, Sadílek ještě hledal Kuchtu, před ním včas zasáhl Hybš. Zkušený obránce nebezpečí zažehnal. Útočník Sparty se příležitosti dočkal zanedlouho. Krejčí na hranici pokutového území dokázal prostrčit míč do uličky právě Kuchtovi. Forvard Sparty střílel podél Soukupa k pravé tyči, o pár centimetrů cíl minul. Zelenobílí zahrozili standardní situací Kovaříka. Centr od hlavní tribuny tečoval hlavou Hůlka, bohužel balon mezi tři tyče neusměrnil.

Bohemians - Sparta
Bohemians - Sparta
Krátce před poločasovou přestávkou se do vedení dostali Bohemians. Pod hlavní tribunou se rozehrávky standardní situace ujal Kovařík. Nádherný centr zkušeného univerzála doletěl na malé vápno. Právě do tohoto prostoru si naběhl Hůlka. Kapitán Zelenobílých přesně nastavil svou hlavu a rozjásal zaplněný Ďolíček vedoucí brankou Bohemky. Pro Lukáše Hůlku byla již třetí v řadě, celkově čtvrtou v sezoně.

Do poločasové přestávky sice zbývalo pár minut, i tak se toho na hřišti událo dost. Tuci v pokutovém území poslal míč za sebe. Krejčí zastřihl nůžkami, ale netrefil. Míč tak skončil u Birmančeviće, jehož střelecký pokus proletěl nad břevnem branky Vršovických. V nastaveném čase Sadílek posunul míč podél postranní čáry Rynešovi. Mladý halfbek poslal do shluku těl prudký přízemní centr. Míč skončil opět u Birmančeviće, který si mohl vybrat, kam vystřelí. Zakončil nakonec doprostřed branky, kde se vyznamenal Soukup.

Z následného rohu se už hosté prosadili. Kairinenův centr padal rychle z výšky do malého vápna. Soukup na balon nedosáhl, naopak se k němu protlačil Vitík a dopravil ho do sítě. Do kabin mohla Sparta dokonce odejít s vedením. Vondrův nákop zablokoval Birmančević, díky čemuž mohl vyrazit vstříc brance Klokanů. Uvnitř šestnáctky mířil křížem k levé tyči. Gólman Bohemky stihl pravou nohou střelecký pokus zneškodnit. Poslední šanci Letenských v prvním dějství měl samotný kapitán, kterého centrem oslovil Sadílek. Univerzál Krejčí mířil nahoru, ovšem nakonec jeho hlavička proletěla nad břevnem.

Na začátku druhého poločasu Sparta skóre otočila. Tuci sklepl vysoký pas Birmančevićovi, od něhož už putoval balon do držení rozběhnutého Kuchty. Hroťák s minulostí v Bohemians počkal na svého srbského spoluhráče, předložil mu balon za hranici pokutového území do vynikající střelecké pozice. Samotný Birmančević měl dost času na to, aby zamířil a pěkným obstřelem k pravé tyči překonal brankáře Klokanů podruhé.

Bohemians - Sparta
Bohemians - Sparta
Šanci na zvýšení vedení si Letenští vytvořili krátce po dvojitém střídání v sestavě Bohemky. Na levé straně se s balonem prohnal Birmančević a dobře si všiml odskočeného Kuchty. Svému spoluhráči naservíroval balon do vyložené příležitosti. Kuchta netrefil balon ideálně, a tak jeho zakončení nenadělalo Soukupovi velké problémy. Změny v sestavě provedli i hosté a čerství hráči se okamžitě zapojili. Olatunji si zaběhl za defenzivní linii. Následným centrem hledal Birmančeviće, který ihned přisunul míč do šance Haraslínovi. Slovenský záložník se ocitl na středu branky. V poslední možné chvilce výborně zasáhl Köstl, když střelu mířící do sítě zablokoval.

Tým z Letné pojistku přece jen přidal. Ryneš ukryl přihrávku pro Haraslína. Reprezentant Slovenska pálil zblízka, jenže skvělý reflex prokázal Soukup. Nebezpečí uhašeno nebylo. K dorážce se přihnal Vitík, ale trefil Hybše. Odražený balon si našel Birmančević, jenž dokázal svou druhou brankou v utkání rozvlnil síť.

V samotné závěru se Zelenobílí pokoušeli zdramatizovat poslední minuty. Blízko ke své druhé brance byl Hůlka, tentokrát hlavou prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Dále přiletěl míč na levou nohu Puškáčovi, kterého vychytal Vindahl. Vzruch se nakonec ukázal jako zbytečný, protože asistent na pomezí zdviženým praporkem signalizoval ofsajd. Host z Letné si vedení uhájil a odvezl si z Ďolíčku tři body.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Odehráli jsme velmi slušnou první půli. Někdy jsme měli štěstí, ale postupnými krůčky jsme se dostávali do tlaku a ukázali nějaké zajímavé věci. Utkání bylo otevřené na obě strany. Dostali jsme se do vedení, ale slabou pětiminutovkou jsme si utkání zkazili. Sparta byla po naší brance na kolenou, ale chybami jsme jí nabídli se dostat na koně. Vyrovnávací gól byl hloupý, obecně jsme první poločas měli dohrát aktivněji. Po druhé brance jsme už moc šanci neměli a Sparta nám ukázala kvalitu. Za fanoušky mě to mrzí, ale jsem dnes spíš naštvaný, než zklamaný. "

Bohemka TV