Vondra: Konec první půle jsme nezvládli

Derby se Spartou zhodnotil obránce Jan Vondra.

Vondra: Konec první půle jsme nezvládli

Obránce Jan Vondra se v derby se Spartou vrátil do základní jedenáctky. V rozhovoru popisoval souboje s Janem Kuchtou, inkriminované minuty kolem poločasové přestávky i gólovou sérii kapitána Lukáše Hůlky. 

Utkání se rozhodlo v závěru první půle a na začátku druhé. Co s námi bylo po naší vstřelené brance? Zatlačila na nás Sparta?
Po vstřelené brance jsme věděli, že do konce prvního poločasu zbývá pár minut. Šlo o nějakých pět, plus ještě nastavení. Měli jsme samozřejmě v hlavách, že si můžeme do kabin odnést skvělou výhodu do druhé půle, pokud se nám povede náskok udržet. Nevím, zda jsme podvědomě zalezli. Sparta se díky dlouhým míčům dostávala nahoru, vznikaly jí z toho možnosti pro dlouhá autová vhazování se standardními situacemi. Zatlačila nás a z rohu srovnala asi tři minuty po naší brance. Ještě jsme navíc mohli před odchodem do kabin mohli inkasovat další gól, ale Souky (Lukáš Soukup - pozn. red.) nás podržel. Časový úsek mezi vedoucí trefou Lukáše Hůlky a koncem první půle jsme nezvládli. V těchto momentech se zápas lámal. 

V první půli jsme museli čelit několika šancím Sparty, ať už po centrech či po zemi. Viděl jsi to podobně, že jich měla více, než bychom si měli připouštět? 
Věděli jsme, že nepustit Spartu do nějaké šance bude extrémně těžké. Nějaké si dokázali vytvořit. Někdy tomu předcházela naše ztráta míče, v jiném případě šlo o rychlý protiútok. Brankář nás několikrát podržel a dokázal jednotlivé situace výborně vyřešit. My jsme mohli nějaké náznaky vyřešit lépe. Několik dobrých situací jsme měli. První poločas byl vyrovnaný. Sparta je kvalitní tým, takže se dá předpokládat, že příležitosti ke vstřelení branky mít bude. Jinak ale první dějství v našem podání špatné nebylo.

Celý zápas jsi narážel na Honzu Kuchtu. Jaké byly souboje s ním? Na co sis dával největší pozor? 
Narazili jsme spolu na sebe už poněkolikáté a je to pokaždé hodně soubojové. Kuchta se snaží chodit hodně na hranici faulu, ale dle mého názoru se nám dařilo defenzivní práci zvládat. Dával jsem si pozor na nějaké ztráty. O Kuchtovi víme, že je nepříjemný v presinku, nebojí se přitvrdit a dokáže využít nějakou naší chybu. Souboje s ním jsou tvrdé, ale férové.

Opařil nás druhý gól krátce po přestávce? Zhatil nám naše plány, které jsme si dělali o přestávce?
Nechytli jsme konec prvního poločasu a začátek druhého. Sparta nám utkání otočila během deseti minut, což jsme nechtěli. Naším záměrem bylo udržet co nejdéle stav 1:1, aby soupeř znervózněl. Nicméně jsme inkasovali ve druhé půli opravdu brzy, což bylo asi to nejhorší, co se vůbec mohlo stát. Sparta si mohla hrát svou hru, naopak na nás bylo dobývání. To bylo hodně těžké. 

Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Máme za sebou dvě derby. Je pro nás to se Spartou “smutnější?” Hráli jsme doma, přečkali šance Sparty a dostali se i do vedení… 
Rozhodně ano, zvlášť po průběhu utkání. Herně byl první poločas vyrovnaný. Nemohli jsme si přát asi nic lepšího, než v zápase vést. To se nám podařilo. O to více jsme smutní, že nám Sparta v našem domácím prostředí otočí vývoj. Je to ohromná škoda.

Lukáš Hůlka se postaral o poslední tři naše góly. Co říkáš na jeho efektivitu, vzhledem k tomu, že ho dlouho znáš jako stopera?
Klobouk dolů před Hůlisem, je to skvělé. V posledních zápasech prokazuje skvělou formu a korunuje ji vstřelenými brankami. Přiznám se, že jsem nečekal po jeho přesunu do záložní řady takové střelecké procitnutí. Najednou je skoro naším nejlepším střelcem. Moc to Lukášovi přeju a jsem za něj rád.